Ramazan Hazırlığı

Bu haftanın sonunda Ramazana 46 gün kalmış olacak. Bu kutlu ayı bekleyenin bir ben olmadığımı biliyorum. Ramazan’ın yaklaşmasının verdiği umut ve bekleyişin oluşturduğu hisler var. Hepsinin yanı sıra, bu ay imanımızın ve Allah ile olan ilişkimizin yenilenmesi için büyük bir fırsat. Günahlarımızın bağışı için bir şans. Bir çoğumuz bu ayın bizi bütün bir yıl boyunca ruhsal olarak yenilemesini umut ediyoruz.

Alimlerin söylediğine göre Allah’ın Ramazan’ımızı kabul etmesinin işaretlerinden biri, bu ayda yaptığımız amellerin Ramazan sonrasında da devam ediyor olması, tabi ki bu davranışlarımız aynı yoğunlukta devam etmeyebilir ama yine de bunu sürdürmek gerekir.(Her gün bir cüz okumak yerine, günlük bir kaç sayfa da olsa Kuran okumak, teravih kılmak yerine gece namazlarına başlamak…) Diğer bir değişle, amellerimizde kararlı olmak. Bilimsel olarak, uzmanlar bir alışkanlık oluşturabilmenin 66 gün olduğunu söylüyor. Bu da demek oluyor ki, Ramazanda 30 gün oruç tutulunca, 6 gün de şevvalde oruç tutulunca geriye başlamış olduğumuz güzel davranışları kalıcı hale getirmek için 1 ayımız kalıyor. Eğer gerçekten Ramazan’ın imanımızı yenilemesini ve bizi olduğumuz kişiden daha iyi bir kul yapmasını cani gönülden istiyorsak, bu süreci Ramazan ayı gelmeden önce başlatmamız gerektiğine inanıyorum. Kendimize su soruları soralım: Hangi alışkanlıklarını değiştirmek istiyorsun? Hangi davranışlarından vazgeçmek istiyorsun? Hangi ibadetlerini düzenli ve kalıcı kılmak istiyorsun? Şimdi kendine biraz zaman ayır ve listeni yap. İçtenlikle dua et ve üzerine düşün. Şaban ayında (Ramazan’dan 30 gün önce) bunları alışkanlık haline getirmeye başla. Bu 30 günü, olduğun kişiyi değiştirmeye başlamak için kullan. Samimi bir şekilde niyet et ve süreci üstlen. Ramazan’ın bedeni aç bırakma değil, ruhu besleme zamanı olduğunu hatırla. Ramazan’ın amacı, kötü alışkanlıklardan tamamiyle vazgeçmektir, onları bir süreliğine dizginlemek değil. Ramazan için evde, mahallede, şehirde yaptığımız hazırlıkların yanında, kendimizi ruhsal olarak ayarlayarak hazır olmalıyız. Kendimizi ve eh halkını bu aya hazırlamak için yapabileceğimiz birçok şey var. Bu hazırlıklar hedefimize ulaşabilme ve başarılı olabilme yeteneğimizde büyük bir fark oluşturacak.

İlk olarak, bu ay için hedeflerinizi ve hedeflerinize ulaşmak için atmanız gereken adımları bir yere yazın. Ulaşmayı hedeflediğiniz işleri düşünmek, planlamak için de biraz da vakit ayırın kendinize. Bu işi planlamak için kendinize  ayırdığınız vakit, o amelin kendisine verdiğiniz özeni gösterir. İstikrar bu işin sırrıdır. Kayıt altına alıp, detaylarını yazarak çalıştığımız hedeflerimize ulaşmamız çok daha olası. Kendinize bir Ramazan takvimi çıktısı alın, ibadetlerinize rehberlik edecek notlarınızı ve gerekli diğer kaynaklarınızı hazırlayın. Benim şahsen Ramazan’larda her günümüm üzerine düşünmek, yapacaklarımı tefekkür etmeyi seviyorum ve bunu yaparken de bana yardım olduğunu düşündüğüm  Yaqeen Enstitüsünün ve Omer Suleiman’ın geçmiş yıllarda harika olan materyallerini kullanıyorum. Nouman Ali Khan (Bayyinah Enstitüsü)  ‘ın da Ramazan günceleri için harika materyalleri var. Kendinize kolay ve faydalı bulduğunuz materyalleri kullanın mutlaka.

Devamında, bu ay için yemek planı oluşturmayı göz önünde bulundurun. Her akşam ne yemek yapacağınızı aylık takviminize yazın ve böylece yapacağınız alışverişi, hazırlayacağınız yemeği planlamış olursunuz. Bu size çok fazla zaman kazandırır. Bir adım öteye gidip bu yemeklerden yapabildiklerinizi Ramazan’dan bir ay önce hazırlayın. Yemek pişireceğiniz bu 30 günde, tariflerinizi ikiye katlayın ve bir tanesini dondurucuda saklanabilecek olanlardan seçin. Böylece yemeğinizin büyük bir kısmı hazır olmuş olacak. Sadece çıkart ve ısıt. Ayrıca yemek değiş tokuşu ve hazırlık günü yapmak için arkadaşlarınızı davet etmeyi de önümüzdeki 30 gün içerisinde düşünün. Öyle bir gün ki herkesin büyük miktarlarda bir yemeği getirip değiş tokuş yaptığı ve herkesin evine buzluğunda 1 ay boyunca muhafaza edebileceği çeşitli yiyeceklerle döndüğü bir gün.

Şimdi ki önerim Ramazan ayının kendisi için, ama pratik bir öneri bu yüzden buraya dahil ediyorum. Kanada’da kalabalık ve yemekli biraraya gelmeler için harika olan ‘Potluck’ adında bir geleneğimiz var. Herhangi bir sebeple toplanma, etkinlikte uygulanabiliyor. Her bir aile/katılımcı diğer herkese, tadına bakamaya yetecek kadar bir çeşit yemek/yiyecek getirir ve böylece herkese servis edilir. Genellikle ana yemek, atıştırmalıklar vs.leri kimlerin getireceği üzerine konuşulmuştur. Sonuç, çok çeşitli yemekler, topluca verilen bir emek ve sadece bir kişinin üstüne kalmamış sorumluluk. Bu son değindiğim nokta en önemlisi. Türkiye’ye ilk taşındığım zaman, davet edildiğim iftarları hatırlıyorum da: ev sahipleri hizmet etmekten misafirleriyle oturup yemeğe zaman bile bulamamıştı. BÜTÜN gününü yemek hazırlamakla geçirmesinden bahsetmiyorum bile. Potluck yöntemiyle Türkiye’de birçok misafir ağırladım. Biliyorum biraz garip bir gelenek gibi geliyor olabilir, ama deneyimlerime göre en hoş olanlarından biri. Buna ‘misafirperver olmamak’ olarak bakmayın. Bunu ibadetlere ayrılabilecek daha fazla zaman için bir imkan, teravihe hazırlık için bir dinlenme vakti yada davet ettiğiniz kimselerle yemek yiyebilmek için bir fırsat olarak görün. Bu fikri özellikle yakın arkadaşlarınız ve yanlarında mahcup olmayacağınız aileniz ile yapmanızı düşünmek için sizi teşvik ediyorum.

Şimdiden kafein ve şeker alımınızı azaltın. Bu benim için önemli olanlardan biri. Ben kahve tiryakisiyim ve kafein yokluğunda korkunç baş ağrılarım olur. Yavaşça bu iki şeyin alımını, canınızın çekme isteğini ve yan etkilerini azaltmak için düşürün.

Uyku saatlerinizi azaltmaya başlayın. Yavaşça 15 dakika önceden, sonrasında 30 dakika önceden vs. kalkmaya başlayın. Programınızı Ramazan’a uyarladıkça, o ay geldiğinde  daha rahat edecek ve kolay bir Ramazan geçireceksiniz.

Çevrenizde olan bazı kadınlarla camiye gitmeyi planlayın, (belki genelde buluştuğunuz bayanlar olabilir) ve teravih namazında oyuncakların olduğu, bayanlar için hazırlanmış bir alan oluşturulmasıyla alakalı imamla konuşun. Oyuncakları bulmak için gönüllü olun ve imama Ramazan’a bir hafta kala bu konuyu cemaate bildirmesini rica edin.

Çevrenizdeki arkadaşlarınızı, komşularınızı dahil edebilirsiniz, ama daha önemlisi çevrendeki kimseler caminin sadece bu projeye destek veren bir yer değil ayrıca aileleri de toplamaya teşvik eden bir yer olduğunu bilecek. Ayrıca hepimizi teravih namazlarına gitmeye ve bunu bir sorumluluk olarak görmeye davet ediyorum. Maalesef sıkça karşılaştığımız bir durum var: iftara misafir davet ettiğiniz veya davet edildiğiniz zaman,  misafirde ev sahibi de teravih namazına camiye gitmeyebiliyor. Aslında davet ettiğiniz kimselerle iftarınızı yapabilir, onlara teravihe gitmeyi düşündüğünüzü, onları da orada görmekten mutluluk duyacağınızı ve birlikte gidebileceğinizi önceden söyleyebilirsiniz. Ramazan’ı bu şekilde geçirmeye gayret etmeli, yiyecekler için bu ulviyetten vazgeçmemeliyiz.

Çocuklarınızı da bu etkinliklere ve ibadetlere dahil ettiğinizden emin olun. Eğer isterseniz ‘Çocuklarla Ramazana Hazırlık’ isimli bir yazıda yazabilirim, ama çocukları dahil etmenin ne kadar önemli olduğunu ne kadar anlatsamda yeterli olmaz. Bu bizim en önemli dayanaklarımızdan biridir. Çocukların bu aya karşı heyecan hissetmelerini, bu ayı sevmelerini ve bu ayı dört gözle beklemelerini sağlayın. Evi dekore edin, etkinlikler planlayın, Ramazan ayını onlara öğretmek için zaman harcayın, onlarla Ramazan günlükleri yapın, onları camiye götürün, iftar hazırlıklarına yardım etmelerine izin verin…

Son önerim şudur ki, sıkıntı yaşadığınız ve üzdüğünüzü düşündüğünüz ilişkilerinizi bu aydan önce onarın. Üzdüğünüz kimselerden af dileyin. Ramazan’a kimseye karşı kötü duygularınız olmadan ve kimsenin size kötü duygular beslememesi için elinizden geleni yapmış olarak başlayın. İçimizden bazılarımız Ramazan ayına  bile ulaşamayacak, bunu unutmayın. Bunun garanti olduğunu asla düşünmeyin. Allah’a diğer insanlara karşı kalplerinizi yumuşatması ve yanlışlar üzerinde doğru olanı yapabilecek güçü vermesi için dua edin.

Allah’ım bizlere bu Ramazan’a ulaşmayı nasip et. Bu Ramazan’ı hayatlarımızın dönüm noktası eyle. Bu yılımızda hem seninle olan ilişkimizde hem de ibadetlerimizde yeni güzel alışkanlıklar edinmemizi sağla. Bizlere bu amellerimizde istikrarlı olmakta ve bu ay boyunca bunu korumakta yardım et. Bu Ramazan’da bütün günahlarımızı affeyle. Tüm niyetlerimizi ve çabalarımızı kabul eyle. Senin rızan için oruç tutanların geçtiği REYYAN kapısından cennete girenlerden eyle.

Amin.

7
Yorumlar

avatar
7 Comment authors
B.C. ToreHatice DEMIRELFatma KaragülleTuğbaGüzin Recent comment authors
En Yeniler Eskiler Beğenilenler
Ayşenur yaşadı
Ziyaretçi
Ayşenur yaşadı

Allah sizden razı olsun her yaziniz ayri güzel

Derya
Ziyaretçi
Derya

Çok faydalı bir yazı olmuş. Bu güne kadar Ramazan hazırlıklari üzerine okuduğum en iyi yazı diyebilirim. Allah razı olsun

Güzin
Ziyaretçi
Güzin

Harika öneriler için çok teşekkür ederiz
Ergen(14 yaş) kız çocukları için Ramazan önerileriniz varsa güzel olabilir. Çocukken daha hevesliydi ama şimdi o Ramazan heyecanını yaşatamıyorum.

Tuğba
Ziyaretçi
Tuğba

Allah razı olsun. Çocuklar için olan tavsiyelerinizi de okumak isterim

Fatma Karagülle
Ziyaretçi
Fatma Karagülle

Allah Reyyan kapısından beraberce geçmeyi nasip eylesin inş. Yazılarınız motive edici

Hatice DEMIREL
Ziyaretçi
Hatice DEMIREL

Harika bir yazi olmus.Biz cocukken Ramazan Ayi yaklasinca heycanlanirdik. Simdi cocuklarimiza ayni heycani yasatmak icin cabaliyoruz.Sizin hazirladiginiz gibi evimizin girisi icin kizim ile Ramazan Mahya mizi bile hazirladik

B.C. Tore
Ziyaretçi
B.C. Tore

Moskovadan selam. Bu Ramazanin hayatlarimizin ve Ruhsal Gelismemizin donum noktasi olmasi dileklerine , Amin.
Allah` emanet ol .

Menü

Benzer Yazılar

28 Nisan 202015:00-16:00Zoom Online PlatformEnglish with Turkish TranslationBilgi ve Başvuru için/ For Information or to Register- www.gencdernegi.org

Read More »

Oğluma Mektup

بسم الله الرحمن الرحيم  Muhammed, Bütün insanlığa en iyi örnek olan kişinin adını taşıyorsun. Baban ve ben senin için bu adı seçtiğimizde, bu ismi koymamamız

Read More »

Thrown a Lifeline (Turkçe)

Bana sık sık sorulan sorudur, müslüman olmamı sağlayan şey neydi? Bu ‘’bir şey’’ beni Islamın hakikat olduğuna beni ikna etmişti. Dürüst olmak gerekirse, çok fazla

Read More »